Zonne-energie zonder te investeren?!

Zonne-energie zonder te investeren?!

30 augustus 2018 0 Door Bliss

Heb je het geld niet om te investeren in zonnepanelen, maar zou je toch zelf zonne-energie op willen wekken? Of wil je meteen op je energierekening besparen zonder eerst te investeren en je geld voor iets anders gebruiken? Denk dan eens na over het huren van zonne-panelen in plaats van kopen. In dit artikel kom je meer te weten over het huren van zonnepanelen, met een aantal voordelen voor je op een rijtje.

Hoe werkt het?

Via diverse energiemaatschappijen kun je zonnepanelen huren. Per maand betaal je een vast bedrag voor de huur van je zonnepanelen. Omdat je de stroom die je zelf opwekt niet meer hoeft in te kopen bij je energieleverancier, wordt je maandelijkse termijnbedrag lager. Het huurbedrag betaal je dus in feite met de energie die je zelf opwekt. En meestal houd je daar ook nog wel wat van over, zodat het voor jou voordeliger wordt. Je betaalt dus minder geld en je wekt bovendien zelf 100% groene stroom op.

Voordelen zonnepanelen huren

Het huren van zonnepanelen heeft een aantal voordelen ten opzichte van het kopen van zonnepanelen.

De eerste voordeel is dat je niet hoeft te investeren in het kopen van zonnepanelen. Zo wordt het opwekken van zonne-energie ook mogelijk voor iedereen die niet de mogelijkheden heeft om te investeren in zonnepanelen. En het bedrag wat je toch al kwijt was aan energie, betaal je nu aan huur. Het huurbedrag is minder dan je energierekening, en zo kun je vanaf dag 1 al besparen op je energierekening.

Het tweede grote voordeel is dat de zonnepanelen niet van jou zijn en dat alle reparaties en onderhoudskosten ook niet voor jouw rekening komen. Het verhuurbedrijf staat garant voor een goed werkend systeem zonder dat jij er omkijken naar hebt. Je kunt er dus van uitgaan dat er goede materialen gebruikt worden, ze zouden zichzelf in de vingers snijden als ze geen goed materiaal leveren. Ook daar hoef je je dan niet in te verdiepen.

Ga je na een paar jaar verhuizen? Maak je geen zorgen. Je zonne-panelen kunnen meeverhuisd worden. Of heb je in een later stadium wel de mogelijkheden om te investeren, dan is het vaak ook mogelijk om het hele systeem over te kopen.

Nadelen zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren heeft veel voordelen. Toch zijn er natuurlijk ook nadelen. In vergelijking met het kopen van zonnepanelen is het financiële rendement minder. Heb je wel het geld om te investeren in zonnepanelen, dan kan dat misschien wel voor jou de beste optie zijn. Een ander nadeel kan zijn dat je zit aan een contract. Daarnaast heb je ook geen zeggenschap over de zonnepanelen die op het dak geplaatst worden. Het verhuurbedrijf beslist van welke zonnepanelen er gebruik wordt gemaakt en zorgt voor de plaatsing. Hier heb jij als woningeigenaar geen invloed op. Dat is voor de één een voordeel, voor de ander een nadeel.

Het is goed om na te denken wat jij belangrijk vindt. Maar bedenk; of je nu koopt of huurt, je bent hoe dan ook goedkoper uit en je wekt zelf 100% groene stroom op!