Mdf plaat: maak je eigen blitse meubels!

Mdf plaat: maak je eigen blitse meubels!

24 augustus 2018 0 Door Bliss

Ben je geïnspireerd geraakt door een mooi interieur van een vriend of uit een tijdschrift of op TV? Soms zie je iets en kun je het maar niet uit je hoofd zetten! Een mooie kast, een leuke bijzettafel. Soms zie je iets op een reclame voorbijkomen, op de achtergrond van een film of TV-programma, en blijf je er maar aan denken ook al weet je dat je waarschijnlijk nooit zult weten waar het is aangeschaft. Of je weet het na hard werk en lang onderzoek te vinden in de dieptes van het internet, maar het is geen internationaal bedrijf of simpelweg onbetaalbaar. Zoek dan niet verder en ga lekker zelf aan de slag! Met behulp van een mdf plaat kun je gemakkelijk zelf een meubel maken of namaken, helemaal naar je eigen smaak en zeer betaalbaar!

Wat is mdf plaat?

Een mdf plaat bestaat uit gedroogde en gemalen houtvezels die tot een plaat geperst zijn met hars. Het is een ideaal alternatief op hout, omdat het wordt gemaakt van resten of vezels die worden samengeperst, waardoor het maken ervan een stuk makkelijker en dus goedkoper is dan bij gewoon hout. Ook is mdf plaat een stuk makkelijker te bewerken, bijvoorbeeld schuren, zagen of frezen, waardoor je jouw meubels helemaal naar eigen smaak kunt afwerken en ze jouw precieze stijl uitstralen! Doorgaans is een mdf plaat onbewerkt met een lichtbruine houtkleur als je deze aanschaft. Maar buiten het feit dat je ze kunt bewerken en hiermee de uitstraling en kleur kunt veranderen, kun je ook kiezen voor een witte mdf plaat. Zo hoef je deze niet meer te verven, of vormt de kleur al een handige ondergrond voor een felle of lichte kleur. Beide kanten hebben al een grondlaag, dus je kunt ze ook nog eens gemakkelijk lakken!

Afwerking van mdf plaat

Ideaal aan mdf plaat is dat het met grote kracht wordt samengeperst, waardoor de platen altijd zeer plat en glad zijn en daardoor handig om in meubels te verwerken. Ze zijn gemakkelijk op maat ze zagen met een cirkelzaag. Om deze gezaagde onderdelen aan elkaar te bevestigen kun je kiezen voor nagelen, verlijmen of schroeven. Deze schroeven kun je vervolgens gemakkelijk wegwerken met behulp van een plamuur. Dan behoud je de gladde uitstraling van de mdf plaat en zorg je er door na afloop te schuren voor dat er minimale uitsteek is van de schroeven. Zo heb je altijd een gladde afwerking in je meubels met mdf plaat.