Gaat de hypotheek straks lastiger worden voor starters?

Gaat de hypotheek straks lastiger worden voor starters?

3 oktober 2018 0 Door Bliss

Er is de laatste tijd veel te doen over de hypotheek. Vooral studentenorganisaties en belangenbehartigers lijken zich en masse te scharen achter de mening dat het nieuwe leenstelsel starters de kans op een woning ontneemt. De meningen hierover lopen echter flink uiteen. Tussen overheden, hypotheek verstrekkers en studenten en starters laaien de discussies wekelijks op.

In ons blog artikel van vandaag kun je lezen over onze kijk op deze hypotheek kwestie. En natuurlijk vind je hier ook een aantal tips, zodat je zelf wél een goede hypotheek kunt vinden voor jouw situatie.

Het nieuwe leenstelsel en de hypotheek

(Ex)Studenten met een flinke studieschuld komen amper in aanmerking voor een hypotheek. In de woorden van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): “Lenen in het ‘sociale’ leenstelsel ontneemt starters de kans op een woning.” Een rigoureuze uitspraak, maar niet geheel onwaar. Door de vrij hoge lening die een gemiddelde student vandaag de dag zal moeten afsluiten om zijn of haar studie te bekostigen, blijft er een flinke studieschuld staan. De gemiddelde studieschuld wordt nu geschat op € 25.000,- per student, waar dat enkele jaren terug nog €18.000,- was. Een relatief groot verschil – met een impact op het totaal te lenen bedrag voor de hypotheek.

Stijging van de rente in 2019

Daarnaast wordt er in de huidige situatie voorspeld dat de hypotheekrente komend jaar licht gaat stijgen. Dit heeft te maken met de groei en inflatie die we op dit moment doormaken. De Europese Centrale Bank heeft door het aankopen van obligaties op grote schaal, de rente enige tijd omlaag gedrukt. Er is echter aangekondigd dat deze wijze van massa opkoop gaat stoppen, wat voor de lichte rentestijging zorgt. Geldverstrekkers zullen deze beweging namelijk proberen te compenseren, mede in de rente.

Op zichzelf een relatief natuurlijke beweging. Maar in combinatie met de huidige onvrede vanwege het leenstelsel, misschien de druppel die ervoor zal zorgen dat ISO en andere studentenorganisaties voor een hardere aanpak of een serieuzer protest zorgen.

Hoe vind je dan wel een goede deal?

Gelukkig is niet alles dramatisch. Er komen steeds meer goede opties om de zoektocht naar een hypotheek met goede voorwaarden te vergemakkelijken. Zo kan je tegenwoordig heel eenvoudig aanbieders naast elkaar zetten en vergelijken. Daardoor kun je (letterlijk) binnen enkele tientallen minuten een goed idee opdoen voor jouw hypotheek. Of een goede opinion krijgen of je bij je huidige verstrekker wel goed zit.

Ondanks alles toch nog wat goed nieuws. Door het nieuwe leenstelsel, de huidige huizenmarkt en de prijs van huurhuizen, zal het echter wat langer duren voordat starters een huis kunnen kopen.