Groothandels, wat verkopen ze eigenlijk?

Groothandels, wat verkopen ze eigenlijk?

20 april 2022 0 Door Bliss

Iedereen kent de bekende groothandels: de Makro en Sligro. Deze groothandels zijn er natuurlijk voor de horeca ondernemers, en elke ondernemer of -ing die eten of drinken nodig heeft. Maar welke groothandels zijn er eigenlijk nog meer? Is er bijvoorbeeld een groothandel parket of een laminaat groothandel den haag? In dit blog nemen we een duikje in verschillende groothandels, welke activiteiten deze uitvoeren en hoe deze bedrijven zorgen dat de wereld blijft draaien. 

Importeurs en exporteurs

Importeurs en exporteurs zijn de voornaamste reden dat Nederland gewoon blijft "draaien". Binnen Nederland produceerden we vroeger wel veel van ons eigen voedsel, en andere verbruiksartikelen zoals gas, en auto's. Tegenwoordig ligt dat anders en importeren we veel uit het buitenland. Diezelfde landbouwgrond gaat natuurlijk niet onbesteedt verder. Producten als bloemen worden in grote getalen verbouwt en ge-exporteert naar het buitenland. Hierdoor onderhouden we een bepaalde handelsbalans met het buitenland. Wanneer we meer importeren als exporteren spreken we van een handelstekort. Wanneer we meer exporteren dan importeren dan spreken we van een handelsoverschot. 

Grossiers

Grossiers verkopen veelal binnen de eigen markt aan detailhandels en/of andere grootverbruikers. Deze grossiers zijn in principe opgericht als tussenstap tussen de importeur en de groothandels of detail handels. Door een grossier wordt de prijs verhoogd, ook omdat deze zijn marge moet pakken. Wat we vaak zien is dat deze tussentap eruit gehaald wordt vanwege deze prijsverhoging. Ook bestaan er weinig detailhandels meer die op zichzelf opereren, en zijn dus ook veel grossier out of business. 

Groothandels in hout

Voor hout zijn ook veel groothandels in touw. Deze bedrijven importeren hout uit tropische oorden en het buitenland om vervolgens deze in gedeeltes te verkopen aan losse tuincentra en andere houthandels of bewerkers in het land. Via deze manier kunnen we in Nederland toch gebruik maken van tropische hardhouten, zonder dat we het zelf als consument hoeven te importeren. 

Handelshuizen

Als laatste groothandel zijn er de handelshuizen. Deze groothandels die gericht zijn op de internationale handel, wat niet altijd uit het moederland hoeft te komen. Deze partijen houden vaak een groot assortiment aan wat gewonnen wordt uit verschillende landen. Handelshuizen hebben belangrijke functies zoals het overbruggen van afstanden, verschillende assortimenten van verschillende aanbieders onderhouden, het vasthouden van tijd (zo hebben we ook in de winter aarbeien in de supermarkt) en als laatste het overbruggen van verschillen in partijen. 

In dit blog hebben we het gehad over de verschillende groothandels, welke functies deze hebben en hoe deze in de markt gepositioneerd zijn.