Extra aflossen op hypotheek: wanneer is het handig?

Extra aflossen op hypotheek: wanneer is het handig?

20 juli 2018 0 Door Bliss

Je wilt natuurlijk het maximale halen uit je huis en hypotheek. Dus: een zo goedkoop mogelijke hypotheek met veel opties en flexibiliteit is het fijnste. Op die manier kun je zelf bepalen wat je uitgeeft aan je huis. Zo kun je ook extra aflossen op je hypotheek. Wat heeft extra aflossen op hypotheek regelingen voor voordelen, wanneer is het gunstig? En wanneer moet je het ook vooral niet doen? Hopelijk helpt deze blog je met het kopen van een mooi huis en het afsluiten van je hypotheek.

Renteverlaging

Het allergrootste voordeel van extra aflossen op hypotheek bedragen, is renteverlaging. Let wel dat dit niet bij alle hypotheken het geval is, maar bij de meeste wel. De renteverlaging betekent dat je uiteindelijk minder geld uitgeeft. Hoe lager je rente uiteindelijk wordt, hoe minder extra geld jij kwijt bent bij een hypotheek. Je wilt naast de kosten voor het huis natuurlijk zo min mogelijk extra uitgeven aan rente, dus daarom is dit handig.

Minder restschuld

Het tweede belangrijke voordeel, is dat je door extra aflossen op hypotheek schuld er ook minder restschuld is aan het einde van de hypotheek. Stel, de hypotheek duurt twintig jaar, dan is het wel fijn om te weten dat je het volledige bedrag kunt aflossen binnen die twintig jaar. Anders kom je aan het einde van de hypotheek nog voor verrassingen te staan. Let wel dat als je eenmaal een bedrag hebt afgelost, je dit niet meer terug kunt vragen.

Extra aflossen op hypotheek betekent geld weg

Dit is een nadeel van extra aflossen op hypotheek bedragen. Als je eenmaal een bedrag hebt afgelost, je dit niet meer terug kunt vragen. Haal dus ook nooit zomaar geld van je spaarrekening af om je hypotheek extra af te lossen. Stel nou dat er iets plaats vindt en je bent niet verzekerd, dan kom je voor nare uitgaven die je ineens niet meer kunt betalen. Het beste is om elke maand steeds een beetje extra op de spaarrekening te zetten, en alleen dat dan af te lossen. Ook wordt je hypotheekrenteaftrek bij extra aflossing op hypotheek minder, dus minder korting.

Wanneer helemaal niet doen?

Het is absoluut niet handig om extra af te lossen op je hypotheek al je een bankspaar hypotheek hebt. De rente blijft namelijk altijd hetzelfde, dus waarom zou je? Je kunt juist het geld op je spaarrekening laten staan om daarbij nog wat te sparen. Veel succes met je nieuwe woning en hypotheek!