De centrale verwarming

De centrale verwarming

1 september 2019 0 Door Bliss

Maar liefst 70% van de energiekosten van een gemiddeld gezin gaat naar het verwarmen van de woning. Redenen genoeg dus om te kiezen voor een efficiënte verwarmingsinstallatie. Op verwarminginfo.nl kom je alles te weten over verwarming.

Mogelijkheden om je woning te verwarmen

In de eerste plaats dien je een keuze te maken tussen centrale of decentrale verwarming. Bij centrale verwarming wekt 1 toestel de warmte op (centrale ketel). De warmte wordt via leidingen verdeeld over de woning.Bij decentrale verwarming staan afzonderlijke toestellen in voor de warmteproductie in verschillende ruimtes. Ook de keuze van brandstof speelt een belangrijke rol. De meest gebruikte energiebronnen zijn aardgas, stookolie/mazout, elektriciteit en pellets.

Hoe we de geproduceerde warmte ervaren hangt af van de verwarmingstoestellen. De goedkoopste en populairste zijn radiatoren of convectoren.Radiatoren geven hun warmte af via stralingswarmte uit het warme water dat vanuit de cv-ketel via leidingen door de woning verspreid wordt. Bij convectoren wordt de warmte afgegeven door convectie.

Heb je liever onzichtbare verwarming, dan kan je kiezen voor vloerverwarming, luchtverwarming, infrarood verwarming of wandverwarming. Deze zijn duurder, maar zorgen voor minder energieverbuik.

Hoe vaak een ketel onderhoud moet krijgen hangt af van het type brandstof. Jaarlijks voor oliegestookte verwarmingsketels of centrale stooktoestellen die werken op vaste brandstof. Tweejaarlijks voor gas gestookte verwarmingsketels op propaan, butaan of aardgas. Na verloop van tijd neemt de efficiëntie van verwarmingsketels af, wat ook een invloed heeft op je energiefactuur.

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? Dan is het misschien het perfecte moment om over te schakelen naar milieuvriendelijke manieren om je woning te verwarmen. Een warmtepomp kan als alternatief werken voor de traditionele verwarmingsmethoden. Omdat de geproduceerde warmte een vrij lage temperatuur heeft, wordt een warmtepomp echter best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur. Denk maar aan vloer-, plafond- of muurverwarming.

Ook de combinatie met een verwarmingssysteem op stookolie is mogelijk. Een warmtepomp werkt optimaal bij een vertrektemperatuur lager dan 60°C. Hebben de radiatoren bijvoorbeeld een hogere temperatuur nodig (wintermaanden), dan is de steun van de ketel nodig om een inefficiënte werking van het warmtepompsysteem te vermijden.

Zonneboiler verwarming

Ook met een zonneboiler kies je voor een milieuvriendelijke verwarmingsmethode. Dankzij een zonneboiler kan je met de warmte van de zon je sanitair water opwarmen. Een of meerdere zonnecollectoren, die je zowel op een plat als op een hellend dak kan monteren, zorgen ervoor dat de zonnestralen worden opgevangen.

Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met traditionele verwarmingsketels.