Actieradius van een e-bike

Actieradius van een e-bike

17 juli 2018 0 Door Bliss

De actieradius is één van de belangrijkste aandachtspunten van een e-bike. Wanneer je met de e-bike naar huis of naar je werk gaat, dan wil je natuurlijk wel dat deze genoeg ‘energie’ heeft om er te komen. De actieradius is namelijk bepalend voor de afstand die je kan fietsen op één volle accu. Nies is vervelende dan vaak de accu op te moeten laden.

Accucapaciteit

De meest bepalende factor voor de actieradius van een e-bike is de capaciteit van de accu. Deze wordt uitgedrukt in Watt hour (Wh). Hoe hoger de Wh, hoe groter de actieradius van een e-bike. Je kunt de accucapaciteit zelf gemakkelijk uitrekenen: deel het Wh door vijf en je weet hoeveel kilometer je kunt fietsen. Heeft je accu een capaciteit van 250Wh, dan kan je 250/5= 50 kilometer met trapondersteuning fietsen.

Invloed op actieradius e-bike

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de actieradius van een e-bike:

 • Bandenspanning
  Eén van de gemakkelijkste punten om de actieradius van een e-bike te Een e-bike met te zachte banden geeft meer weerstand tijdens het fietsen. Pomp de banden daarom regelmatig op tot 4 Bar.
 • Gewicht

Hoe minder gewicht in beweging gebracht moet worden, des te minder energie dit kost. Een hoger gewicht van de fiets en berijder samen vraagt meer ondersteuning.

 • Snelheid

Hoe hoger de snelheid, hoe lager de actieradius. Net als bij een auto: hoe sneller je rijdt, hoe sneller de tank leeg is. Hogere snelheden vragen meer ondersteuning.

 • Ondersteuningsstand
  Fiets je in een hogere ondersteuningsstand dan wordt er meer accucapaciteit gevraagd, waardoor de accu eerder leeg is. Probeer daarom in een lagere ondersteuningstand en hogere versnelling te fietsen.
 • Onderhoud
  Een goed onderhouden e-bike loopt lichter dan een niet onderhouden fiets. Tijdens het fietsen komt er vuil en zand tussen de bewegende delen. Wanneer je deze delen niet regelmatig schoonmaakt en van een drupje olie voorziet, gaat de fiets op den duur steeds zwaarder fietsen. De motor vraagt meer vermogen om de benodigde trapondersteuning te bieden. Goed onderhoud is daarom belangrijk.
 • Weersomstandigheden

Dat tegenwind meer energie kost dan wind in de rug is bij de meeste fietsers bekend. Kou en warmte zijn daarentegen ook van invloed op de actieradius. Bij koude temperaturen (onder de 10 ºC) kan er minder energie in de accu worden opgeslagen.

 • Omgeving
  Heuvels, viaducten en dijken vragen extra capaciteit van je accu. De actieradius van een e-bike zal flink afnemen in een heuvelachtig terrein fietst. Om een lege accu te voorkomen is het raadzaam om een lage trapondersteuning te kiezen.